Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Gebrek aan ondersteuning voor goed werkoverleg

Door: Martijn Hemminga | Onderzoek | 6.338 keer gelezen | |

Gebrek aan ondersteuning voor goed werkoverlegLeidinggevenden op teamleider-niveau geven het werkoverleg een 7. Een voldoende, maar het zou veel beter kunnen wanneer teamleiders meer ondersteuning zouden krijgen bij het uitvoeren van werkoverleg. dat blijkt uit een quickscan van het bureau Involve onder 32 leidinggevenden.

Groot deel van de werkdag wordt er overlegd

Medewerkers zitten gemiddeld 30 procent van hun tijd in overleg. Bij managers is dit zelfs 80 procent. We vergaderen in Nederland voor zo’n 30 miljard euro per jaar, aldus onderzoek van TNO. Overleggen vullen dus een groot deel van onze werkdagen en kosten behoorlijk wat geld. En dat terwijl de praktijk leert dat van veel meetings het doel niet duidelijk is, afspraken en actiepunten niet worden vastgelegd en/of nagekomen, informatie uit het overleg niet wordt gedeeld en dat overleggen vaak uitlopen in tijd.

Tevreden over werkoverleg

Over het algemeen zijn teamleiders redelijk tevreden. Gemiddeld beoordelen ze hun werkoverleg met een zeven. Toch zijn er ook zaken die kunnen worden verbeterd. Dat varieert van betere voorbereiding van de deelnemers tot het komen tot concrete actiepunten. 

Geen opleiding op het gebied van werkoverleg 

Het werkoverleg één van de meest impactvolle communicatiemiddelen is waar (project)managers en teamleiders over beschikken. Toch is men hier eestal niet voor opgeleid. Werkoverleg zorgt ervoor dat medewerkers meer bij het beleid betrokken worden. De aanpak van problemen en het aanbrengen van verbeteringen wordt ook hun zaak. Ook kan de leiding in werkoverleg signalen oppakken over wat er bij medewerkers leeft.

Interne communicatie en/of HRM moeten faciliteren

Voor een structureel succesvolle interne communicatie is het ook belangrijk dat de spelers in interne communicatie weten wat er van ze wordt verwacht. En dat ze in staat zijn om deze rol te vervullen, met gerichte ondersteuning waar nodig van interne comunicatie of HRM. Het meten in de organisatie hoe werkoverleg loopt en verbeterd kan worden, is hierbij een eerste stap. Resultaten uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek kunnen hier behulpzaam bij zijn.

Meer informatie over het onderzoek en een tool om werkoverleg te verbeteren is te downloaden van de website van Involve

Bron: Involve 

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2019