Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Medewerkers die intern bloggen zijn productiever

Door: Martijn Hemminga | Onderzoek | 11.261 keer gelezen | |

Medewerkers die intern bloggen zijn productieverWerknemers die vrijuit mogen bloggen op intranet over hun persoonlijke en zakelijke leven, zijn productiever op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New York. Volgens het onderzoek helpt schrijven op een online bedrijfsblog of forum werknemers dichter bij elkaar te komen en goede relaties op te bouwen.

5 jaar interne blogs

Bedrijven zoals General Motors, IBM, HP, Microsoft, Infosys en Google zijn zo’n vijf jaar geleden begonnen met interne corporate blogs. Professor Anindya Ghose vroeg zich af in hoeverre deze blogs werknemers niet van hun werk hield. Of dat ze juist bij zouden dragen aan de productiviteit. Zeker omdat medewerkers niet alleen over hun werk bloggen, maar ook over privézaken. Een aantal werkgevers vroeg zich dan ook hardop af of ze regels moesten gaan opstellen over de onderwerpen waar wel of niet over mocht worden geblogd.

Verhoging van productiviteit

Professor Anindya Ghose bestudeerde voor dit onderzoek 15 maanden lang het gedrag van 2.396 werknemers van een groot technologiebedrijf waar in totaal 20.000 mensen wereldwijd werken. Uit het onderzoek bleek dat bloggen op een intern bedrijfsblog medewerkers dichter bij elkaar brengt. Daarnaast verhoogt het na verloop van tijd zelfs de productiviteit. Medewerkers die elkaar buiten het werk beter leren kennen, bijvoorbeeld via interne blogs, werken hierna productiever samen.

Werk en privé lopen door elkaar heen

Uit het onderzoek blijkt dat als het bedrijf het schrijven van persoonlijke blogs verbood, het aantal werk-gerelateerde blogs ook daalde. Wanneer het bedrijf het personeel vrij liet, verschenen er meer blogs en werden deze ook beter gelezen. Werknemers wisselden daardoor onderling ook meer informatie uit, zowel over werk- als privézaken.

10% van de interne bloggers schrijft 80% van de posts

Uit het onderzoek bleek ook dat 10% van de medewerkers zorgt voor 80% van de berichten. Dit is een bekend verschijnsel, daar corporate bloggers hun imago en positie verstekt voelen door te bloggen. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat het voordeel van onbeperkt kunnen bloggen pas na 7 weken zichtbaar werd.

Online versterkt ook offline relatie

Volgens Ghose bevordert het bloggen ook de persoonlijke relaties op het werk. Het online lezen over iemand zijn hobby, betekent dat je de persoon erop kunt aanspreken bij het koffieapparaat om erover door te praten.

Bron: Forbes

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2020