Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

10 tips voor een succesvol social intranet

Door: Martijn Hemminga | Checklists | 12.772 keer gelezen | |

10 tips voor een succesvol social intranetOp 15 maart jl. vond het jaarlijkse Congres Intranet 2011 plaats waar zo’n 600 bezoekers op af kwamen. Keynotespreker Dion Hinchcliffe opende niet alleen het congres, maar gaf ook nog eens 10 tips voor een succesvol sociaal intranet in de breakout sessie  ‘Creating a successful social Intranet’.

Deel informatie standaard

In zijn keynote tijdens Congres Intranet 2011 vertelde Hinchcliff dat er eenvoudige regels zijn voor werkgevers om sociaal intranet tot een succes te maken: share by default, en cross boundaries. Dus deel informatie standaard publiek en maak niet langer onderscheid tussen werknemers, partners en klanten.

Creëer een succesvol social intranet

In zijn breakoutsessie ‘Creating a successful social Intranet’ vertelde Dion Hinchcliffe met welke problemen en uitdagingen organisaties te maken krijgen bij de ontwikkeling van een succesvol intranet. Hij gaf zijn toehoorders de volgende tien tips mee:

 1. Definieer eerst het doel
  Voordat je met de tcehniek aan de slag gaat, zul je eerst het doel wat je hebt met je intranet moeten bepalen: wat wil je bereiken?
 2. Begrijp de werking van social
  Wanneer je weet hoe sociale software werken, dan kun je je focussen op die aspecten. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat informatie makkelijk gedeeld moet kunnen worden en dat iedere medewerker eenvoudig toegang moet kunnen hebben. 
 3. Zorg voor vindbare content
  Als informatie niet gevonden kan worden, bestaat hij niet. Met andere woorden: zorg dat de content vindbaar is.
 4. Beheer het social intranet
  Investeer in degelijk community management. Medewerkers die actief als gids en stimulator optreden zorgen ervoor dat het breed wordt opgepakt binnen de organisatie. 
 5. Medewerkers zijn experts
  Mensen moeten inzien dat als ze informatie delen, ze de expert zijn. Vroeger hield iedereen kennis liever voor zichzelf. Tegenwoordig kun je je profileren door te delen.
 6. Kies een goed platform
  Selecteer het juiste platform. Sociale tools zijn geen platform op zich.
 7. Een social intranet is geen klassieke software
  Sociale intranetten zijn geen klassieke ‘enterprise software’. Wees niet bang voor onvoorziene effecten, zolang ze bijdragen aan het behalen van de doelstellingen (zie 1.).
 8. Niet 100% te sturen en structureren
  Pas op met het overstructureren van informatie. Mensen die publiceren op een sociaal intranet willen niet vijftien velden hoeven invullen, voordat ze iets kunnen delen.
 9. Stel een social media policy op
  Stel heldere gebruikersregels op. Het beleid hierover moet duidelijk zijn, want geen regels=geen richting.
 10. Sla de pilots over
  Gebruik een pilot liever als roll-out. Bestudeer vervolgens je eerste gebruikers heel goed om het social intranet te optimaliseren.

Dion Hinchcliffe over het social intranet

In onderstaand interview vertelt over het strategisch inzetten van sociale media, om zo de samenwerking en communicatie binnen de organisatie te veranderen.

Bronnen: Intranetmonitor.nl (Entopic) | Congres Intranet 2011

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

 1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

  […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2020