Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Engage Europe: binden, boeien en verbinden

Door: Martijn Hemminga | Events | 4.343 keer gelezen | |

Engage Europe: binden, boeien en verbindenOndanks dat Engage Europe een maand geleden was, willen we je de highlights van dit internationale congres niet onthouden. Op 30 en 31 maart stond het Amstel Hotel in Amsterdam bol van inspirerende presentaties op het gebied van engagement, internal branding en employer branding.

Engagement om klantgericht te worden

Engagement is voor het Belgische telecombedrijf Belgacom niet bedoeld om verloop tegen te gaan. Met een verloop van 1,5% heeft Belgacom een veel te laag verloop vertelt Sandra Van Dorpe. Door het binden en boeien van medewerkers wil het bedrijf de transitie naar klantgericht bedrijf realiseren. Managers spelen hier een belangrijke rol in en moeten van ‘gewone’ manager via coachende manager een ‘engaging manager’ worden.

Engagement om de omzet te laten groeien

Ook bij Nike spelen managers een hoofdrol om de uitdagende omzetdoelstellingen te behalen. Door managers te engagen moeten alle medewerkers worden betrokken om de omzet met 40% te laten groeien legt Abby Ornstein van Nike uit. Doormiddel van ‘manager excellence’ en ‘energizing’ wil Nike de medewerkerbetrokkenheid verder optimaliseren.

Laat medewerkers het verhaal vertellen

In 2002, bij de vorige crisis, verloor de Duitse verzekeraar Allianz 90% van haar waarde op de beurs. Dit was voor het bedrijf de belangrijkste reden om een leiderschapsprogramma op te starten vertelt Ellen Heather van Allianz in haar presentatie. De nieuwe CEO gaf het goede voorbeeld door de interactie aan te gaan met medewerkers, wat toendertijd een cultuurschrok teweeg bracht bij het formele bedrijf. Door middel van evenementen waarin het topmanagement de discussie zocht met medewerkers werd een begin gemaakt aan het verbeteren van het engagement. Via een internal branding campagne werden medewerkers gevraagd om hun verhaal te vertellen. Via een intranetsite kunnen medewerkers een filmpje uploaden en een verhaal vertellen over een van hun klanten. Inmiddels staan er meer dan 400 filmpjes op het intranet van medewerkers uit 30 landen en iedere week komen er nieuwe bij.

10% meer verbinden levert 4% meer omzet op

Voor de schotse bank RBS is engagement er om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. De afgelopen 10 jaar heeft RBS hard gewerkt om draagvlak te krijgen voor engagement en om het meetbaar te maken en te koppelen aan sales vertelt Greig Aitken van RBS. Het hebben van cijfers is hierbij essentieel. Wereldwijd zijn alle HR-onderzoeken bij RBS (170.000 medewerkers wereldwijd) gecombineerd en gestandaardiseerd wat alleen al en besparing van miljoenen per jaar heeft opgeleverd. Denk hierbij aan betrokkenheidsonderzoek en exitgesprekken tot enquêtes voor nieuwkomers en medewerkers van net overgenomen bedrijven. Uit de resultaten blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen leiderschap, geboeide en betrokken medewerkers, klanttevredenheid en omzetstijging. 10% meer betrokkenheid levert RBS 4% meer omzet op, oftewel 160 miljoen dollar. Verder bleek dat de drivers voor engagement verschillend zijn per land. Werken aan engagement begint met werken aan leiderschap bij managers. Aitken besluit zijn betoog met het feit dat leiderschap niet gaat over aardig gevonden worden, maar om het leveren van bedrijfsprestaties.

Meer informatie

Op de website van het vakblad over arbeidsmarktcommunicatie Werf& lees je de complete verslagen van Engage Europe 2011. Onder meer lees je hier meer over diverse ‘externe’ employer branding cases van onder meer ING, Vestas en Accenture.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2019