Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Interne communicatie is toch niet belangrijk….

Door: Gastauteur | Opinie | 5.039 keer gelezen | |

Interne communicatie is toch niet belangrijkInterne communicatie is een ondergeschoven kind in de bedrijfsvoering. Organisaties zijn nog steeds niet bereid hierin significant te investeren. Er was ook geen (externe) noodzaak. De macht lag bij de organisatie en haar leiderschap. Wat binnen is, blijft binnen, wat niet weet wat niet deert.

Niet belangrijk

Interne communicatie is taakgericht opgezet. Medewerkers moeten het werk goed kunnen doen. Dit resulteert maar al te vaak in een informatie overload, een Intranet met 70.000 pagina’s en teveel digitale nieuwsbrieven, die door overijverige afdelingsmanagers klakkeloos de organisatie worden ingepompt. De gevolgen zijn bekend. Een weinig effectieve en efficiënte interne communicatie, met een lage betrokkenheid en ROI als resultante.

Transparantie

Het kernwoord anno nu is transparantie en zal veel zaken veranderen. Ook interne communicatie. Ik leg je uit waarom. De muren van de organisatie beschermen medewerkers alleen nog maar voor de wind en de regen. Informatie komt de organisatie via talrijke media binnen en verlaat via deze media ook de organisatie. De wereld is open en medewerkers communiceren met de hele wereld, gevraagd en ongevraagd. Met andere woorden, de wereld is transparant. Big brother was watching us, we are all watching him now.

Merk, kernwaarden, propositie en referenties

De marktomgeving weet wat de organisatie doet, heeft zich uitgebreid geïnformeerd op het internet en daagt je uit maatgerichte producten of diensten te leveren. Zij weten exact wat ze willen en hebben geen toelichting meer nodig van een van de verkopers. De keuze voor een organisatie is gebaseerd op het merk, kernwaarden, propositie en referenties. Een aanbeveling op Twitter is niet in advertentiegelden uit te drukken. Een klacht op Twitter wel. Youp van ’t Hek bezorgde vorig jaar T-Mobile ruim € 200.000,- aan imagoschade. Doordat hij zijn individuele ervaring kon delen met de wereld. Nu is Youp een bn’er met dito impact, maar het was een duidelijk waarschuwingsschot.

Sociale media

Specialisten delen hun kennis via blogs en sociale media met de rest van de wereld. Het zorgvuldig beschermde procedé, ingrediënt of product gaat met één muisklik de hele wereld over. Geschreven vanuit de trots, het enthousiasme of de simpele behoefte zich te uiten en profileren in de markt. Op het moment dat het wordt ontdekt is het al te laat en is het ondernemingsgeheim voorgoed verankerd op het internet. Onderschat vooral de huidige participatiegraad van medewerkers op de sociale media niet. Mer dan 2 miljoen Nederlandse professionals (circa 30% van de beroepsbevolking!) hebben een profielpagina op LinkedIn en in totaal 33.000 unieke discussiegroepen opgezet. Nederland bezet de vierde plaats wereldwijd inzake Twitter. 20% van de Nederlanders heeft een Facebook-account. Het aantal Nederlanders op deze platformen groeit explosief, ook dit jaar.

Ambassadeurs 

Het is zaak dat medewerkers de kernwaarden vertalen in hun gedrag en handelen naar hun omgeving. Hier ligt immers een zorgvuldig gecreëerde merkbeleving aan ten grondslag. Internal branding is daarom van essentieel belang. Discrepanties in verwachting en uiteindelijk handelen zijn killing. Het is dus zaak dat medewerkers de merk- en kernwaarden begrijpen, er naar handelen en er daadwerkelijk zelf in geloven. Zij zijn niet alleen werknemer, maar liever nog ambassadeurs. Je kunt hier overigens zonder investeringen al mee starten, door medewerkers simpelweg in de eigen taal aan te spreken. Vertaal de hoofddoelen naar begrijpelijke taken en verwachtingen. Stakeholdervalue voor een call center agent, account manager of receptioniste heeft een heel andere betekenis.

Less is more

Beperk vervolgens de interne communicatie kanalen. Less is more. Kies voor kanalen met impact en zorg voor relevante content. Zorg daarnaast voor een cross-mediale strategie en integratie van kanalen, dan wordt de boodschap op de juiste wijze overgebracht (awareness) en vertaald naar concreet handelen (engagement).

War for talent

Met de aanstaande “war for talent”, vergrijzing en aantrekkende economie is het zaak dat je juist nu Interne Communicatie naar een hoger plan brengt. Binnen beginnen is buiten winnen. Coherent gedrag, het trotse verhaal over het merk op een receptie, een actieve rol in het aandragen van nieuwe medewerkers en vooral het handelen naar de waarden van het merk. Medewerkers zullen dit zeker waarderen, loyaal blijven en in presteren uitblinken. En uiteindelijk is het allemaal om dat laatste te doen.

Ruben Halmans is partner bij Signips B.V. en specialist op het terrein van interne communicatie en nieuwe media. Zijn onderneming werkt sinds 2005 voor corporate klanten en heeft zich gespecialiseerd in de inzet van digital signage als strategisch instrument voor interne communicatie.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2019