Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Communicatieplan bij een reorganisatie

Door: Martijn Hemminga | Checklists | 14.028 keer gelezen | |

Communicatieplan bij een reorganisatieOp 12 januari hebben we stilgestaan bij interne communicatie bij reorganisaties en ontslagrondes. Door de recessie zijn deze aan de orde van de dag. Als onderdeel van het tweeluik vind je in deze checklist 7 stappen voor het communicatieplan bij een reorganisatie met de focus op de interne communicatie.

Interne communicatie bij een reorganisatie

In het eerste artikel van dit tweeluik gingen we onder meer in op een aantal basisvereisten voor communicatie bij reorganisaties. Onder meer het belang van snel en duidelijk communiceren werd aangestipt.

Communicatieplan in 7 stappen

Het communicatieplan voor een reorganisatie bestaat uit onderstaande stappen:

 1. Doelgroepen
  Wie zijn de doelgroepen? Naast medewerkers en leidinggevenden kun je denken aan interne doelgroepen als de OR, vakbonden, uitzendkrachten en interimmers. Externe doelgroepen zijn klanten, leveranciers, pers etc.
 2. Doelstellingen
  In dit geval zijn de doelstellingen vooral gericht op het binnen een bepaalde tijd bereiken van medewerkers met de boodschap. Het gaat hier om de communicatiedoelstellingen kennis, houding en gedrag, dus niet de doelstellingen van de reorganisatie.
 3. Boodschap
  De reorganisatie is natuurlijk de boodschap, maar deze moet zo concreet mogelijk worden gemaakt. Van het waarom tot het aantal mensen dat boventallig wordt verklaard.
 4. Middelen en media
  Welke interne middelen en media zet u. Denk hierbij onder meer aan informatiebijeenkomst, afdelingsbijeenkomsten, werkoverleg, intranet, brieven, e-mailings, prikborden, posters in de lift, placemats in het bedrijfsrestaurant etc. Zorg ervoor dat mensen voldoende feedback kunnen geven en dat er niet alleen wordt gezonden.
 5. Planning en organisatie
  De communicatieplanning hangt af van de planning van het verloop van de reorganisatie (fases). Verder is het belangrijk om goede afspraken te maken wie wat doet en wanneer.
 6. Monitoring
  Sociale media, intern en extern, worden door medewerkers ingezet om hun mening te geven en gedachten te delen. tegenhouden lukt niet, maar het is wel goed om dit te monitoren. Naast het interne Yammer, zijn Twitter, Hyves en Facebook veelgebruikt.
 7. Evaluatie
  Naast een evaluatie op het einde is het goed om tussentijds te evalueren. De fases van het reorganisatieproces lenen zich hier goed voor. Op deze wijze kun je zaken nog bijstellen die minder goed gingen in een voorgaande fase.

Meer informatie

Meer informatie over reorganisaties vind je op de website van het UWV Werkbedrijf.

Bronnen: UWV Werkbedrijf | Interne communicatie bij veranderingen (V.A. van Gils, 2004)

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

 1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

  […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2019