Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Het Identiteitscongres 2012: de middag

Door: Martijn Hemminga | Actueel | 2.869 keer gelezen | |

Het Identiteitscongres 2012: het verslagOp het Identiteitscongres 2012 zijn een tweetal workshoprondes. Interne-communicatie.info koos voor de workshop Meten is weten: ontdek en volg het hart van je organisatie. En we doen verslag van de afsluitende bijdrage over losdenken van je identiteit.

Marlies Kerklaan van Blauw Research gaat in haar workshop in op de identiteit als het hart van een organisatie. Maar ze begint wat breder bij het merk.

Belang van een sterk merk

De wereld is een stuk onoverzichtelijker geworden door de keuze aan producten, diensten en merken. Een sterk merk moet opvallen tussen klanten, huidige en potentiele medewerkers en overige stakeholders. Een sterk merk heeft meer winst, trouwe klanten en betrokken medewerkers.

Een sterk merk is relevant voor de doelgroep, onderscheidend en authentiek. Een merk heeft een rationeel gedeelte en een emotioneel gedeelte. De laatste jaren wordt steeds meer het emotionele gedeelte onderzocht o.a. middels neuro-onderzoek.

Kwantitatief en kwalitatief meten

Met alleen een heisessie met management ben je er niet. Je zult de mensen uit de organisatie moeten meenemen. Superpromotors zijn hierbij essentieel volgens Kerklaan. Ze zijn enthousiast, fan van de organisatie, loyaal en vertellen het verhaal van de organisatie door. Als je deze superpromotors onder medewerkers en klanten niet kent, kun je ze door onderzoek naar boven krijgen. Door middel van interviews of workshops kun je met de superpromotors in gesprek en bijvoorbeeld aan de slag met moodboards of zelfs met Lego. In het laatste gaan deelnemers het verhaal bouwen over de organisatie. Vervolgens vertelt iedere deelnemer zijn/haar eigen verhaal over de organisatie en wordt gezamenlijk de identiteit gebouwd. Tenslotte wordt gezamenlijk de gewenste identiteit gebouwd. Door middel van spiegelonderzoek krijg je als organisatie een beeld van wie je bent, wat je graag zou willen zijn en hoe je wordt gezien zodat de kloof zichtbaar wordt.

Merkpropositie en merkimago

Bij de merkpropositie kies je uit de identiteit die dingen waar je onderscheidend in bent (Waar je kracht zit) als input voor externe communicatie. Het merkimago is vervolgens het beeld dat men extern heeft en wat je kunt meten met imagoonderzoek onder je doelgroepen.

Losdenken van je identiteit

Marijke Lingsma & Aty Boers, bekend van de Coachingskalender, gaan in de afsluitende bijdrage in op coaching in relatie tot identiteit. Momenteel is vooral het positieve verder te optimaliseren in plaats van je te focussen op het negatieve. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat je in functioneringsgesprekken meer focused op de positieve zaken. Met een aantal concrete voorbeelden en oefeningen leren de aanwezigen een aantal coachingstechnieken te gebruiken.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2019