Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Het identiteitscongres 2013: DSM en Bliep

Door: Martijn Hemminga | Actueel | 4.095 keer gelezen | |

Het identiteitscongres 2013: DSM en BliepIdentiteit geeft richting en verbinding. Succesvolle organisaties en sterke merken verbinden visie, cultuur en imago. Vandaag, 26 maart 2013, vindt de tweede editie plaats van Het Identiteitscongres en Interne-communicatie.info doet verslag gedurende de dag. Over de corporate essentie van DSM en de radicale keuzes van startup Bliep.

Het identiteitsonderzoek 2013

Na de opening door dagvoorzitter Tibor van Bekkum neemt hij de aanwezigen mee in de resultaten van’Het Identiteitsonderzoek 2013 – Hoe gaan Nederlandse organisaties om met merk & identiteitsvraagstukken?’. 304 respondenten vulden het onderzoek in, waarvan tweederde vrouw. De rol die identiteit kan spelen wordt zeer groot bevonden, maar in de praktijk speelt identiteit nu nog een kleine rol. Opvallend is dat directeuren een positiever beeld hebben van de rol van identiteit dan communicatieadviseurs. In de zorg is de rol van identiteit kleiner dan in alle andere sectoren. Klanten en medewerkers worden het minst betrokken bij positionering, terwijl wel wordt verwacht dat zij het meest tevreden moeten xi jn n met het resultaat. Uit het ondrrzoekt blijkt de samenhang tussen het betrekken van stakeholders en de tevredenheid over het resultaat. Het verankeren van de identiteit in hoofden en harten van medewerkers wordt sterk geacht bij ontwikkelen van huidige medewerkers en werven en selecteren van nieuwe medewerkers.

Reinventing de corporate essentie van DSM

Als er één Nederlands bedrijf is dat er in is geslaagd zichzelf meermaals opnieuw uit te vinden dan is dat DSM. Over een periode van 110 jaar ontwikkelde DSM zich van staatsmijnbedrijf, tot klassiek chemiebedrijf, tot materiaalbedrijf tot het life science bedrijf dat het vandaag de dag is. Jos van Haastrecht – Director of Global Branding and Integrated Communications – was vanaf 2008 verantwoordelijk voor het herpositioneringstraject van het DSM merk. Van Haastrecht begint met het waarom van de herpositionering. DSM wil haar positie uitbouwen op het gebied van life sciences komende van een chemieconcern. Gezondheid en welzijn worden steeds belangrijker, net als alternatieve brandstoffen en duurzaamheid. Duurzaamheid is voor DSM zelfs een business driver. Tenslotte bleek uit een groot onderzoek onder alle stakeholders dat men eigenlijk niet wist wat het deed. Daarnaast werd het bedrijf als productgeorienteerd gezien en intern gericht. Verder was de merkenstrategie niet coherent.

DSM heeft alle belangrijke interne stakeholders betrokken bij de herpositionering. Van business groups tot HRM. De koppeling met cultuur en gedrag was hierbij essentieel. Hieruit kwam de positionering uit voort dat DSM met haar producten een duurzaam brighter life mogelijk wil maken: ‘bright science, brighter living’. De merkpersoonlijkheid die hieraan gekoppeld is bestaat uit drie woorden: Responsible, Engaging en Bright.

Vervolgens is met alle stakeholders een vertaalslag gemaakt naar wat dit betekent voor hen. Waaronder de vertaling naar Employee Value Proposition. Hiervoor is het Employee Brand Touch Point Wheel ontwikkeld wat laat zien hoe medewerkers in aanraking komen met het merk. Van campus recruitment tot introductiebijeenkomst. Van intranet tot afscheid nemen. Tenslotte laat Van Haastrecht zien hoe ze meten dat de organisatie de merkbelofte adopteert zoals het jaarlijks medewerkersonderzoek. Zo blijkt dat 87% van de medewerjers begrijpt hoe belangrijk duurzaamheid is. En 74% begrijpt de merkbelofte. Er zijn nog voldoende zaken die moeten worden opgepakt besluit Van Haastrecht zijn presentatie, zoals de focus op externe orientatie.

The *bliep story

Als je de markt echt wil veranderen, begin bij jezelf stelt Joost van der Plas van *bliep. Het DNA van je onderneming, de identiteit van je organisatie. De nieuwe generatie younsters zijn fundamenteel anders dan dertigers zoals hijzelf. In de ogen van jongeren zijn telecombedrijven bijna nog erger dan banken. Ze vinden dat telecombedrijven liegen en dat ze ontzettend veel kleine lettertjes hebben.

Vanaf het allereerste begin wilde telefonie aanbieder *bliep radicaal andere keuzes in organisatie, propositie en marketing maken dan de gangbare aanbieders in de telefoniemarkt. Door de doelgroep letterlijk aan het roer te zetten. Van bedenken naam tot invulling van het abonnement. En dan ook echt. Met succes. *bliep gelooft dat jongeren het verschil kunnen maken. Jongeren hebben *bliep bedacht, vormgegeven, in de markt gezet en zij bepalen wat *bliep doet. Zo is het bedrijf, wat zichzelf een tribe noemt, geintroduceerd via Twitter. De tien grootste tieneraccounts hebben een week lang het logo op hun avatar geplaatst.

Een zestal jongeren waarmee *bliep is gestart maken onderdeel uit van het MT dat iedere maandagavond (na school) plaatsvindt. En dit zijn talenten die vanzelf nieuwe talenten aantrekken stelt Van der Plas. En dat het aanslaat blijkt uit het feit dat ze half februari bekroond zijn met de Dutch Startup Award.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2019