Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Praktijkcongres IC: accountability

Door: Martijn Hemminga | Events | 4.445 keer gelezen | |

Na de lunch kunnen deelnemers kiezen uit een drietal parallelsessies over storytelling: tijd voor échte verhalen, feedback geven en halen en de derde accountability van interne communicatie. Wij besloten te kiezen voor de sessie over accountability die gegeven werd door Cathelijne Janssen van Cateau Communicatie.

Accountability in interne communicatie

Als IC-professional wil je graag aan het management laten zien wat interne communicatie bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen stelt accountability-expert Cathelijne Janssen. Het gaat hierbij niet alleen over verantwoording afleggen (achteraf), maar ook over verantwoordelijkheid nemen (vooraf).

In de praktijk blijkt dat maar liefst 61% van de respondenten aan het onderzoek IC van Corner Stone aangeeft dat er niet gemeten wordt wat de bijdrage is aan de organisatie. Tijd voor accountability dus.

Overall en extern meten

De vraag wat communicatie toevoegt aan de organisatie, begint met wat de organisatiestrategie is waar communicatie aan moet bijdragen. Een methode om dit te doen is de balanced scorecardmethode voor comunicatie van Marita Vos. Om de externe omgeving te meten is de RepTrak wat reputatiemanagement meet.

Intern meten

Om de interne kant te meten heeft Janssen de PAN-analyse ontwikkeld die de toegevoegde waarde van communicatie, zowel intern als extern, koppelt aan het primaire proces. PAN staat voor processen, afdelingen en niveaus. De analyse is ontstaan vanuit het idee dat iedereen communiceert binnen organisatie. Er zijn processen op 3 niveaus: besturende, primaire en ondersteunende processen. Je begint bij de primaire processen, de reden waarom je als organisatie bestaat. De klant staat hierbij centraal en je kijkt naar de verschillende interactiepunten. Dit zijn momenten waarop er iets verandert in het klantproces. Het orienteren op een product, het kopen van een product en het registreren voor after sales bijvoorbeeld. Vervolgens ga je kijken naar de afdelingen binnen de organisatie die betrokken zijn bij de verschillende interactiepunten. Tenslotte kijk je naar de operationele, tactische en strategische niveaus van communicatie. Het richten, inrichten en verrichten van communicatie.

De PAN-analyse is een pragmatische benadering waarin je als afdelingen met elkaar gaat kijken hoe de communicatie verloopt en waar het anders kan.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2020