Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Praktijkcongres IC: menselijke maat

Door: Martijn Hemminga | Events | 3.671 keer gelezen | |

Na de ochtendpauze staan er drie sprekers op het programma van het Praktijkcongres Interne communicatie. Nathalie Soeteman van SNS Bank, Inge Fraikin van technische groothandel Kramp en Sigrid Haenen van Gemeente Maastricht. Zij vertellen ieder over hun praktijkervaringen met interne communicatie.

Van collega’s naar fans #vcnf

Nathalie Soeteman is Social Business Change Manager bij SNS Bank en de derde spreker. Uit onderzoek bleek dat de interne NPS-score negatief was. Ook onder klanten. Er was geen onderlinge verbondenheid. Dit was voor SNS de reden om hieraan te werken. Met als doel 100% ambassadeurschap werd het programna ‘samen doen, is samen groeien’ gestart. SNS heeft gebruik gemaakt van de wisdom of the crowds. Medewerkers werden actief gevraagd om mee te denken hoe zaken anders en beter kunnen via enterprise social networking. SNS gebruikt hiervoor Yammer. Pijlers onder het succes hiervoor zijn employee engagement, collective intelligence en employee exposure. Vooral dit laatste vinden medewerkers lastig. Om intern te vertellen wie ze zijn, wat ze weten en wat ze graag willen weten (#dtv, durf te vragen).

Soeteman geeft aan dat social network online maar ook offline is. 96% van de SNS-medewerkers geeft aan dat ze naast online ook offline contact willen met collega’s. De nationalisatie van SNS heeft geholpen bij het verhogen van de interne NPS-score. Het heegt rust gegeven, maar olk verbondenheid gecreeerd.

Het resultaat tot nu toe is dat geografische en hierarchische kloven gedicht zijn wat direct operationele verbeteringen opleverde oftewel de klant die ervan profiteert. De NPS-score bij zowel klanten als medewerkers is hierdoor gestegen.

Persoonlijker maken van de communicatie

Inge Fraikin, Interne Communicatiespecialist bij technische groothandel Kramp, vertelt hoe ze de communicatie persoonlijker hebben gemaakt. Door grote groei door internationale overnames werd het Kramp DNA difuus. Ook was onduidelijk bij medewerkers wat de strategie was. Samen met HR, de ceo en Involve werd een totaalconcept gemaakt waarbij leidinggevenden centraal staan. Door leidinggevenden het zelf te laten beleven, kunnen ze ervan bewust worden gemaakt hoe belangrijk face-to-face communicatie is om het ‘verhaal van Kramp’ over te brengen op hun team. Met een goed gevulde toolkit, een learning map waaraan ze zelf hebben meegeholpen en met workshops over storytelling en feedback zorgt Fraikin ervoor dat ze optimaal bewapend zijn om hun medewerkers te informeren en te inspireren.

Inmiddels hebben alle medewerkers kennisgemaakt met de Kramp story. Medewerkers werden redelijk vrijgelaten in hoe ze de implementatie deden. Van t-shirts en buttons maken tot foto’s waarbij medewerkers de letters Kramp vormden.

In actie voor interactie

Communicatieadviseur Sigrid Haenen van Gemeente Maastricht vertelt dat het communicatiever maken van je organisatie staat of valt met de communicatiekwaliteiten van je medewerkers. Wil je daaraan werken, dan zul je ze eerst moeten overtuigen dat anders werken meer oplevert. Bij de gemeente Maastricht neemt het management het voortouw. Dat heeft te maken dat de politieke omgeving waarbij hierarchie de boventoon voert. Zij moeten hun medewerkers de ruimte geven, zodat mensen meer durven en minder risicomijdend zijn. Het moet bijvoorbeeld normaal zijn voor medewerkers om rechtstreeks een directeur te benaderen (level skipping).

Nu staan systemen nog centraal, maar mensen maken Maastricht en dus moeten ze meer samenwerken. Intern en extern. Om intern samenwerking te stimuleren moet de interne interactie omhoog. Door flexwerken, hrm-tools zoals trainingen en strategische personeelsplanning, fysieke ontmoetingen en een social intranet. De komende tijd wordt het programma verder opgepakt zodat het een plek krijgt en geen programma meer hoeft te zijn.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2020