Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Praktijkcongres IC: samenwerken

Door: Martijn Hemminga | Events | 4.855 keer gelezen | |

Na de middagpauze vertelden de Belastingdienst en Menzis over het belang van samenwerken bij interne communicatie. Het congres werd afgesloten met de Politie die vertelden hoe ze medewerkers hun publieksrol goed laten invullen en de verbinding maken met de buitenwereld. Lisette Kaptein en Esther Holwerda deelden hun ervaringen.

En als je dan dood neervalt…

Sara Linders en Erik Vlugt, beiden business innovatoren bij de Belastingdienst, nemen de aanwezigen mee naar een wereld waarin verbinden, werken en kennisdelen één worden. Want hoe zorg je ervoor dat kennis niet in hoofden van medewerkers blijft zitten. Kennisdelen, daar gaat het hier om. En dat gebeurt niet vanzelf. Daar moet wat voor gebeuren. Medewerkers moeten meer laten zien waar ze mee bezig zijn. En medewerkers moeten informatie halen. Via een online platform waar 30.000 medewerkers opzitten kunnen ze met elkaar communiceren. Niet met als doel om te verbinden, maar om mensen hun werk beter doen. En dan komt die verbinding vanzelf wel stelt Linders. De Belastingdienst heeft hiervoor Openlijk werken geintroduceerd. Openlijk werken is eenvoudig. Met betere communicatie en dienstverlening tot gevolg.

Zelf-organisatie en initiatief door co-creatie

Iris Bogers is Sr. Communicatieadviseur bij Menzis vertelt hoe je de rijkdom aan kennis en expertise ontsluit die schuilt in je organisatie. En hoe je zorgt dat medewerkers de strategie begrijpen en omarmen? Menzis vond het antwoord op deze vraag in iMenz, een online dialoog platform waar medewerkers hun kennis en expertise inzetten om afdelingoverstijgend complexe klantcasuïstiek op te lossen, hulpvragen stellen of samen werken aan procesverbeteringen. Een plek waar medewerkers elkaar ontmoeten en discussieren met directie. Zo kunnen medewerkers
via de speciale button ‘Ik pak het op’ eigenaarschap pakken.

Offline werd via een interne campagne medewerkers geactiveerd. Maar ook leerden de medewerkers aan de hand van 4 toetsvragen de interne verschillen tussen medewerkers te overbruggen. Vrouwelijke medewerkers konden de nieuwe voice-over stem worden voor de radiocommercial. Medewerkers konden stemmen op de 10 finalisten waardoor medewerkers massaal de commercials somd 10 keer gingen beluisteren. Is er een mooiere manier om de boodschap die je hebt naar klanten onder medewerkers te verspreiden?

80% van de medewerkers zitten op iMenz en 44% keert geregeld terug. Rapportages laten verder zien hoe de inbedding van de ‘corporate strategy’ in de organisatie zich ontwikkelt. In 13% van alle posts bijvoorbeeld wordt impliciet gesproken over de strategie. Maar dialoogsucces is nog geen business succes!

Minder zenden, meer verbinding

De laatste praktijkcase is zowel extern als intern, dus een beetje een vreemde eend in de bijt: de Politie. Sinds januari van dit jaar opereert het als een korps. Haar belangrijkste missie is om Nederland veiliger te maken. In de huidige informatienetwerksamenleving is het onderscheid tussen buiten en binnen steeds complexer stellen Sr. Communicatieadviseurs Lisette Kaptein en Esther Holwerda van de Politie. Daarom is Verbinding één van de kernwaarden van de Politie. Een kernwaarde waarbij communicatie een belangrijke rol speelt. Nu communiceert de Politie veelal nog eenrichting en dat moet veel meer tweerichting worden. Communicatie is van iedereen en meer dialoog en interactie zijn de twee hoofdpijlers van de nieuwe communicatiestrategie. Communicatie moet de medewerkers faciliteren en coachen bij het zelf communiceren. Zowel intern als extern. Om medewerkers te helpen bij het zelf meer communiceren zijn er een aantal ontwikkelprogramma’s opgezet. Het vierde programma is opgezet voor de communicatieprofesionals om te leren hoe ze ollega’s het beste kunnen begeleiden en coachen. Voortaan verbindt communicatie niet met de buitenwacht, maar alle medewerkers.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2020