Vandaag vindt de 16e editie plaats van het Praktijkcongres Interne communicatie in ‘t Spant in Bussum. Dagvoorzitter is cabaretière Claudia de Breij. Interne-communicatie.info is er de hele dag bij en doet verslag in een aantal reportages. De eerste gaat over verantwoordelijkheid nemen en het tonen van toegevoegde waarde.
Verantwoordelijkheid nemen
Martien Plasmeijer, boardroom advisor van Mevalue is de eerste spreker. Hij begint met de uitdagingen te benoemen die boardrooms bezighouden. Van het operationaliseren van ambities tot organiseren van grip & control. Van sturen op het nemen van verantwoordelijkheid tot het verdwijnen van de ziel uit de organisatie. Door alle medewerkers (incl. leidinggevenden) de volle verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun prestaties, kun je strategische doelen behalen. En medewerkers gaan hiervoor omdat ze zich realiseren dat ze bijdragen aan het succes van de organisatie, aldus Martien Plasmeijer. Duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden, accountability en het (durven) geven én halen van feedback op resultaat en gedrag zijn hiervoor nodig. En juist hier kunnen IC Professionals hun bijdrage leveren samen met HR. Door vanuit gemeenschappelijke waarden te werken creeer je een identiteit wat realisatiekracht biedt om organisatiedoelstellingen te realiseren. Tenslotte roept Plasmeijer op dat IC professionals zich nog meer moete richten op het zijn van great inspirators in plaats van middelenmakers. Werkgevers moeten gaan voor goed werkgeverschap met een sterke identiteit. Organisaties met een ziel hebben sexapeal besluit Plasmeijer.
Toon je toegevoegde waarde
Meer dan ooit wordt gevraagd wat de toegevoegde waarde oftewel accountability is van IC stelt Bertwin Tiemersma Manager Communicatie & Voorlichting bij Achmea Schade en Inkomen. En dat is een best lastig te beantwoorden vraag. Invloed verkrijg je niet, maar verwerf je. Daar moet je iets voordoen. Hij begint met een aantal stellingen waaruit blijkt dat 30% van de aanwezigen niet in staat is om de toegevoegde waarde voor de organisatie te tonen. Bij Achmea heeft de gemiddelde IC professional 1.440 declarabele uren. Interne opdrachtgevers betalen tussen de 65 en 125 euro per uur. Eind dit jaar wil Tiemersma budget neutraal opereren met de afdeling IC. Naast adviseurs en medewerkers ziet hij nieuwe functies ontstaan. Van regiseur tot analist (analyse van data).
Om te weten wat de toegevoegde waarde moest zijn van IC is Tiemersma 3 maanden lang het gesprek aangegaan met alle afdelingen. En het beantwoorden van die vraag is ook voor interne opdrachtgevers lastig te beantwoorden.
Om alle activiteiten te kunnen registreren en analyseren heeft Achmea met Datiq Hermesic.nl ontwikkeld. Een online opdrachtentool speciaal gemaakt voor IC-doeleinden. Met concrete vragen die je in het systeem invult en waar keuzes in moeten worden gemaakt. In het systeem kunnen taken, rollen, deadlines, actielijsten en documenten worden geplaatst. En aan de hand van statistieken kun je analyseren wat to do’s, deadlines en uren zijn. Hiermee geeft Tiemersma ieder kwartaal een update aan debdirectie op 2A4-tjes. Niet over wat het IC-team allemaal heeft gedaan, maar wat de toegevoegde waarde is. Maar het systeem is niet de oplossing, maar faciliteert een nieuwe manier van werken. En hier waren niet alle aanwezigen even enthousiast over.
|
[…] Bron: Interne communicatie info […]