Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Interne communicatie essentieel bij uitvoering strategie

Door: Martijn Hemminga | Onderzoek | 6.393 keer gelezen | |

Interne communicatie essentieel bij uitvoering strategieWeinig organisaties zijn bij het uitvoeren van een strategie in staat dit probleemloos en zonder wijzigingen te kunnen uitvoeren. Dit komt vaak door verandering in de omgeving, of gebrek aan geld of menskracht. De grootste blokkade is interne communicatie blijkt uit promotieonderzoek van René van Dinten.

Geen herkenning in probleem

Een opvallende uitkomst uit het onderzoek is tevens dat mensen die zijn betrokken bij afstemming over de uitvoering van de strategie, blokkades hierbij vaak niet herkennen. Dit komt omdat zij zichzelf vaak niet als onderdeel van een probleem zien. Blokkades in communicatie en afstemming tussen de uitvoerders van de strategie kunnen een succesvolle implementatie van strategie in de weg staan.

Strategische afstemming

Commitment van medewerkers en management aan de strategie en heldere overlegstructuren is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle uitvoering ervan. In het proefschrift onderzoekt Van Dinten hoe kan worden ingegrepen in organisaties waar men niet in de pas loopt bij de uitrol van de strategie. Hierbij is gekeken naar afstemming binnen de klassieke lijnorganisatie, tussen afdelingen onderling en bij strategische samenwerking met andere organisaties.

Diagnose-instrument

In het proefschrift worden blokkades in de strategische afstemming zichtbaar gemaakt en gewaardeerd aan de hand van een diagnose-instrument. Met dit instrument kan onder meer concreet worden onderzocht waar in de organisatie de strategische afstemming precies mis gaat en hoe dit komt. Blokkades kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een angstcultuur, de managementstijl van de leidinggevenden, niet passende kwaliteiten van de medewerkers of matig financieel management. De belangrijkste blokkade wordt echter gevormd door het gebrek aan goede afstemming tussen mensen.

Het blokkadediagnose-instrument kan worden ingezet op ieder gewenst organisatieniveau en biedt inzicht in de achterliggende problemen bij blokkades. Hierdoor wordt het mogelijk om snel en effectief in te grijpen. In het promotieonderzoek wordt aangetoond dat met behulp van het model, interventies op blokkades een positief effect hebben op het lange termijn succes van de organisatie.

Bron: Neyenrode Business Universiteit

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2020