Interne-communicatie.info
Naar de homepage
     

Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Door: Gastauteur | Middelen & media | 11.795 keer gelezen | |

Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatieGoed geïnformeerde medewerkers voelen zich meer betrokken, steken meer de handen uit hun mouwen en zijn loyaler aan het bedrijf. Dat rechtvaardigt de conclusie dat effectieve interne communicatie belangrijk is om ondernemingsdoelstellingen te bereiken. Bijvoorbeeld met de inzet van narrowcasting.

De effectiviteit van interne communicatie

De voordelen van effectieve interne communicatie zijn overduidelijk. De vraag is alleen: hoe krijg je de boodschap goed tussen de oren van de medewerkers? Zeker tussen alle andere communicatie waaruit de medewerkers dagelijks een keuze maken. Dat doet je door de informatie op een juiste, logische en/of aantrekkelijke manier te presenteren. De kracht van herhaling is daarbij belangrijk.

Factoren voor ongelijksoortige communicatie

De taken van medewerkers verschillen steeds meer naarmate bedrijven groter zijn. Dat vereist een specifieke boodschap voor iedere doelgroep, oftewel ongelijksoortige communicatie. Houd dan rekening met de hoeveelheid informatie, toegang tot informatie, gebruik van intranet, kweken van teamspirit en het personeel in de buitendienst.

De basisvraag bij narrowcasting

Bij iedere analyse, bij ieder advies, bij elk ontwerp en bij alle evaluaties van narrowcasting is iedere keer de vraag: “Wie heeft, op welk moment, bij welk beeldscherm behoefte aan welke relevante  informatie?”. Het antwoord op deze vraag wisselt van dag tot dag. Dat maakt van narrowcasting een continu proces.

Kenmerken narrowcasting

  • Spontaan: het publiek ziet de informatie zonder hier direct of bewust naar te vragen.
  • Begrensd: de tijd is beperkt om de informatie te bekijken. In de wachtruimte van een bank neemt een klant daar bijvoorbeeld maximaal vijf minuten de tijd voor.
  • Waardering: narrowcasting werkt als ‘wachtverzachter’ met een ontspannend en informatief karakter.

Succesfactoren

Informatie op maat is een belangrijke succesfactor van narrowcasting, dat wil zeggen gericht op een persoon, specifieke branche, organisatie of complete doelgroep. Succesvolle beeldschermcommunicatie vraagt om een juiste balans tussen actuele, relevante, betrouwbare en onderhoudende content. Je hebt immers geen garantie dat de aangeboden informatie bekeken, begrepen en ook wordt gewaardeerd.

Positie van narrowcasting in de organisatie

In organisaties staan belangrijke thema’s zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, corporate governance, verzuim- en ongevallenpreventie, interne motivatieprogramma’s, training en bijscholing constant in de belangstelling. Narrowcasting is daar als blikvanger een uitermate geschikt hulpmiddel voor.

Gebruiksvriendelijkheid van het CMS

De gebruikersvriendelijkheid van het content management systeem (CMS) is een belangrijk uitgangspunt voor het succes van narrowcasting. In een goed CMS kun je op eenvoudige manier zelf video’s en afbeeldingen programmeren. Dat scheelt tijd en geld en maakt een CMS voor iedereen leuk om mee te werken. Daarnaast moet het ook eenvoudig zijn om een playlist samen te stellen. En om content te publiceren is het ook handig dat je de publicatieperiode, tijdsduur van vertoning en op welk scherm welke boodschap zichtbaar moet zijn in kunt stellen. Verder is de mogelijkheid om informatie van intranet eenvoudig overzetten in het CMS nuttig. Daarmee is intranet zichtbaar via de geïnstalleerde beeldschermen van narrowcasting.

Videomogelijkheden in narrowcasting

Narrowcasting is een optimaal multimediaal platform. Een doorlopende aantrekkelijke playlist programmering is in staat om bijvoorbeelden afbeeldingen, animaties, videobeelden, verschillende tekst opmaak pagina’s en logo’s te tonen. Ook kun je bij sommige CMS-en webcams en/of IP-camera’s gegenereerde beelden toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld actuele real time videostream programmeren en als frequent bericht tonen in een opmaak naar keuze.

Door Ronald Kouvelt

De auteur is werkzaam bij New Media Ventures, 100% Conceptuele NarrowCasting. New Media Ventures ontwikkelt haar eigen NarrowCasting technologie en is met haar propositie succesvol binnen de Corporate Organisaties, Safety & Security omgevingen en Healthcare. New Media Ventures helpt haar partners bij het versterken van hun interne communicatie.

Meer berichten

Interne communicatie neemt in belang toe
Finalisten Internal Branding Jaarprijs 2013 bekend
Interne communicatie over 10 jaar (e-book)
Meest effectieve middelen voor interne communicatie
Kracht van narrowcasting voor effectieve interne communicatie

Reageer


Dit artikel is geplaatst op on 13-06-2013 om 09:39 en is terug te vinden in de categorie Middelen & media. Reactie op dit artikel kun je volgen via de RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van jouw site plaatsen.
1 Comment so far

  1. Effectieve interne communicatie: narrowcasting | heeft op maart 5, 2014 19:40 een reactie geplaatst.

    […] Bron: Interne communicatie info […]

Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Website


 
 
 
Bezoek ook:
Interne-communicatie.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2020